Az erdő legyen veled! - avagy többet ésszel, mint láncfűrésszel!

Az Éghajlatvédelmi Szövetség útmutatója települési önkormányzatoknak és helyi közösségeknek

Az Éghajlatvédelmi Szövetségben együttműködő civil szervezetek évek óta dolgoznak együtt települések közösségeivel és önkormányzataival. Az elmúlt években örömteli volt látni, hogy az épületenergetikai megoldások, a megújuló energiákat hasznosító rendszerek vagy a helyi termelést és értékesítést szolgáló kezdeményezések közismerté és egyre gyakoribbá váltak.

Ugyanakkor úgy tűnik, a települési zöldterületek és különösen a települési fák szerepe az éghajlatváltozás folyamatának fékezésben nem kellően ismert és elismert. Könnyen és gyakran estnek áldozatául a helyi fejlesztéseknek értékes fák, fasorok vagy akár nagyobb erdősült területek is. A problémát tovább tetézi, hogy a meglévő zöldvagyont – esetünkben elsősorban a fákat, fás területeket – sokszor ad hoc módon fejlesztik, illetve nem kezelik, gondozzák megfelelően, ezértrossz állapotba kerülnek.

E szomorú felismerés alapján jött létre a Szövetség „Az erdő legyen veled!” programja, illetve azon belül jelen útmutató és jó példák gyűjteménye, melyben tíz fejezet keretében tekintjük át a témakört.

A kiadvány az Éghajlatvédelmi Szövetség tagszervezeteinek közreműködésével készült az Agrárminisztérium Zöld Forrás pályázati programjának támogatásával.